Bornholm Rundt guide til at tage en vandretur langs Bornholms kyststi hele vejen rundt på 48 timer

Vandring rundt om Bornholm på 48 timer

Tekst og tegning af Frits Ahlefeldt

tegning af veteran vandrer
Bornholm Rundt på 48 timer svarer til at gå / løbe ca. tre marathons – især en mulighed for de garvede vandrere

En meget seriøs vandre eller trail weekendtur kan man måske godt kalde det at gå Bornholm rundt på 48 timer. Det er tre marathons langs de fire sider og noget som virkelig kan få en til at tænke over hvad det er man bruger sit liv på – Men også en meget smuk tur, der sender så mange smertestillende endofiner gennem ens krop at man kan blive helt høj. Her er et vandretur-forslag hvor man går stien øen rundt  fra. kl. 16:00 til 16:00 ( over i alt tre dage – f.eks. Fredag kl. 16 – Søndag kl. 16 ) 

Praktisk – Dags-etaper ( Mod uret Bornholm Rundt på 48 timer ):

Dag 1 – ca. 35-40 km. ( evt. start Fre. kl. 16 – fremme sen aften – Dueodde )

Den bedste måde mener jeg er at starte om eftermiddagen fra Rønne og gå sydover til Enten Dueodde Camping ( eller den lille gratis naturlejrplads ca. 3km. før ) Er man helt mast og vejret godt kan man rulle soveposen ud under stjernerne i klitterne på Dueodde.

dag 2 – ca. 50-55 km. ( tidlig start – fremme sen eftermiddag / aften – Sandvig )

Næste dag er den hårdeste og længste hvor man vandrer eller løber videre fra Dueodde, forbi Nexø, rundt om Svaneke, videre forbi Gudhjem,  Tejn og Allinge og til Sandvig, lige før Hammeren. – Starter man tidligt har man en 14 -16 timer til distancen og kan stadig være fremme ved Teltplads, shelter eller anden overnatning om aftenen ved Hammeren helt i Nord-vest hjørnet af Bornholm.

Dag 3

Sidste dag har man så hele dagen frem til inden 16:00  til at gå de sidste meget smukke ca. 30 km. til Rønne, hvilket er lige passende for der er rigtigt meget at se og gode muligheder for at tage det roligt, Plus de fleste er her ret møre i benene og klar til at nå i mål i Rønne by og have tid inden færgen.

Alternativt kan man gå Bornholm rundt med uret, som beskrevet herunder:

Praktisk Dagsetaper – Bornholm rundt med uret på 48 timer ( mulighed for bagage transport )

1. dag – Rønne – Hammeren shelter ( eller Sandvig overnatning ) F.eks. start 16:00

Den første dag starter let langs skovstier og man er hurtigt fremme forbi Hasle og videre til asfaltvejen slutter  og man kommer til de mere krævende klippestier. Her er der gode shelter overnatningsmuligheder, alt efter hvor langt man når: Shelters ved granitbrud: både Vang og Hammerens. Campingplads, hotel m.m. i Sandvig. – En god plan er at starte ud i god fart og så slow down når  man når til nogle af Bornholms smukkeste steder ved Hammershus og Hammeren – risikoen er det er blevet mørkt og man er udmattet, når man når til Hammershus.

2. dag – Sandvig – Dueodde ca. 50-55 km. – tidlig morgen til sen aften

Dag to er turens længste og mest krævende etape, men også en tur hvor man kommer forbi øens mange sprækkedale igennem de mest legendariske fiskebyer som Allinge-sandvig, Gudhjem, Svaneke og Aarsdale, før man mod aften når igennem Nexø og Snogebæk, inden de sidste km. ud til Dueodde m. campingplads og vandrehjem.

3. dag – Dueodde – Rønne

Dag tre er den dag de fleste giver op når de går med uret rundt om Bornholm. Det er hårdt at gå langs sydkystens sandstrande og solen kan brænde nådesløst, kun få steder at holde pause eller finde skygge før man endeligt når frem til Rønne inden 16:00 og har gennemført Bornholm Rundt på 48 timer.

Med versus Mod uret – 48 timer rundt om Bornholm vandring

At gå sydover mod ur giver en hård start, hvor man har flest kræfter, og bedre tid den sidste dag (kortere og lettere etape)  til at opleve nogle af Bornholms bedste perler ( Hammeren, Hammershus m.m. )

Går man Nordover, med uret, får man muligheden for bagagetransport og mister ikke så meget hvis man glipper den sidste dag… hvilket mange faktisk ender med at gøre, det er også den vej langt de fleste vælger at gå rundt om Bornholm.

Der er tilhængere til begge vandreretninger rundt om Bornholm og det vil i sidste ende være en smagssag – selv er jeg blandt dem der er til at gå med uret ( men har lige gået Bornholm rundt mod uret, og den er også fin, slutter bare lidt kedeligt, mens den anden vej rundt ( mod uret)  slutter meget smukt

Research links:

2xBornholmRundt på 48 timer – Trail Løb: Krøllebølle’s onde tvilling på Facebook – Moses Løvstad, super anerkendt Bornholmsk Trailløber arrangererer hele to ultraløb Bornholm rundt i 2018 – Det vildeste af dem er dette hvor man skal løbe begge veje rundt om Bornholm – på under 48 timer:

Facebook event – Bornholm Rundt begge veje på under 48 timer ( Moses Løvstad arrangement )