Guide til at vandre Bornholm rundt på 7-8 dage

Vandretur rundt om Bornholm på en uge

tekst og illustrationer af Frits Ahlefeldt, BornholmRundt.dk

De fleste sætter omkring en uge af til at gå de 120 km. rundt om Bornholm, og det er også en af de absolut bedste måder at gøre det på. Bornholm har rigtigt meget at byde på og en uge giver mulighed for at lægge distancer på omkring 20 km. om dagen

Med eller mod uret vandring Bornholm Rundt

Begge dele er fuldt muligt og når man har en uge er det meget op til ens temperament. Sydsiden er mere øde og en lang vandring langs strande med både sten og sand. Starter man istedet med uret, går man direkte mod nogle af øens største attraktioner ( Hammershus og Hammeren blandt andet ) ; men mange oplever at turen nærmest ebber lidt ud mod slutningen. Selv foretrækker jeg at gå øen rundt mod uret, hvor man starter roligt og så hele tiden møder stadigt mere imponerende landskaber og steder, helt frem til sidste dag, hvor man så let kan gå i mål i Rønne. Men begge veje rundt bliver stadigt mere populære.

Overnatning og proviantering, m.m. rundt om Bornholm

Mange af de små byer på Bornholm har både cafeer, indkøbsmuligheder og gode overnatnings og andre faciliteter,  -så det er muligt at gå Bornholm rundt unden særlig meget oppakning, vand og mad. ( Sydsiden har vand og toiletter, men færre sove og indkøbsmuligheder ) At stoppe i de små byer giver mulighed for også at spise lokalt, se livet i de små byer og nyde livet i de små havne. Men for dem der hellere vil være de mere øde steder er der også små teltpladser spredt ud langs kysten. 

Der er både shelters, vandrehjem, hoteller og campingpladser m.m. så det er også op til ens vandrestil, pengepung og komfort niveau at finde ud af hvad man foretrækker.

Ild: Det er en dårlig ide at tænde ild / bruge kogegrej inde langs stierne udenfor de afmærkede områder og i nærheden af lyng, skov, krat  m.m. – Bornholm kan blive meget tør om sommeren og man risikere at starte skovbrænde, til meget stor skade.

Forslag til vandretur rundt om Bornholm 7 dage – 120km.  (mod uret retning ) :

1. dag – start i Rønne – Boderne ( ca. 20-22 km. )

Vandreturen starter ud fra færgen (godt at købe ind i Rønne ) og videre ud af byen langs de små stier på Galløkken  (stort åbent skov-område ud til vandet ) Et smut op på hovedvejen og derefter forbi Bornholms lufthavn på ydersiden, til en trappe fører kyststien ned på selve stranden… og videre forbi den lille by Arnager ( kun vand og toiletter ) og følger så stranden videre mod Boderne. Der er en mindre havn og en samling huse, med et vandrehjem lidt længere inde ( 1km. ca. ) På denne etape er der nogle gange små, ikke særligt godt vedligeholdte stier længere inde ( status, juni 2018) , som alternativ i dårligt vejr.

2. Dag Boderne – Dueodde ( km. ca. 10 km. )

Fra Boderne er der stadigt bedre og finere sandstrande det meste af vejen til Dueodde, kun adskilt af få stenstrande og lidt væltede træer.  På Dueodde, som er øens største klit-område er der et typisk resort-agtigt område med god campingplads, men også med western-bar, iskiosk og souvenirshop ved siden af.

3. dag. Dueodde – Svaneke ( ca. 18-20 km. )

Fra Dueoddes hvide sandklitter bliver stranden langsomt smallere som man bevæger sig rundt om hjørnet af øen og op ad østsiden. Først er der stykker med sandsten, der er ret specielle og strækker sig langt ud i havet. Siden kommer man til en lille by kaldet Snogebæk, med en havn skubbet helt ud for enden af en meget lang træbro. Snogebæk er ret turistet og har både barer, cafeer og røgeri, toiletter og vand og et mindre supermarked 500m. inde ( Dagligbrugsen) Efter Snogebæk kommer man til endnu en fin strand ( Balka ) og derefter et fint natur – lyngområde, med en lavvandet kyst, kendt for sine mange fugle.

Næste by er Nexø, Bornholms næststørste by og en af de mest autentiske fiskeribyer på Bornholm med en stor havn og kun få turist-ting. I Nexø er alle faciliteter, supermarkeder m.m. – men man får lidt en følelse af en by i tilbagegang med en gigantisk næsten tom havn, et levn fra de gode gamle tider hvor masser af fisk holdt byen igang.

Efter Nexø når man frem til granitstierne, dem Bornholm er mest kendt for og som slynger sig og zig-zagger over de op til 1.7 milliarder gamle granitskærgård mellem Nexø og Svaneke, kun adskilt af det lille hyggelige fiskerleje Aarsdale. Med toiletter og vand, men også røgeri og skiftende lokale cafeer, m.m. som åbner og lukker lidt fra år til år. Aarsdale er et af de nye hotspots på Bornholm, hvor folk søger til p.t.

Fra Aarsdale og til Svaneke er også en meget smuk klippesti, der slutter ved Hullehavn, et fint lille badested ved Svaneke fyr, med en legendarisk beachbar. ( Sydøst for Paradis) og en hyggelig campingplads. ( Hullehavn Camping) – I Svaneke er der også vandrehjem og adskillige cafeer og gourmet steder baseret på lokal mad. Svaneke, ses af mange som den smukkeste by på Bornholm og den er blevet kåret til både det ene og det andet indenfor turisme, lokal mad, gourmet m.m.

4. dag. Svaneke – Gudhjem (ca. 20 km. )

Efter Svaneke går man videre af den bedste sti på hele Bornholm, en sti der står som mærke for hvor godt hele kyststien rundt om Bornholm kunne laves. Efter 2-3 km. når man til et nyt hyggeligt fiskerleje ( Listed ) og lidt efter endnu et ( Bølshavn) hvorefter turen stikker lidt ind langs hovedvejen, før den igen går tilbage ud til havet. Nu langs bitte små veje og gode stier, forbi sprækkedale og ud langs et af øens mere kendte steder – Randkløve skår, en dramatisk, smal sprække, som man bliver frarådet at forsøge at springe over ( det den er mest kendt for)

Efter endnu et par km. går stien op til hovedvejen til et stykke langs landevejen, hvor man så desværre også kan opleve et af de steder hvor Bornholm svigter sin kystst og istedet lader vandrerne slås med cyklisterne videre, langs en smal cykelsti videre mod Gudhjem, selvom der er fin mulighed for at lave en ren vandresti tættere på kysten.

Turen langs hovedvejen fortsætter et pænt stykke før vandrerne igen kan undslippe og komme tættere på vandet de sidste km. ind til Gudhjem.

I Gudhjem er der er campingpladser lige før Gudhjem og også både vandrehjem, supermarkeder, barer, cafeer, hoteller mm. i selve Gudhjem.

Gudhjem er en af de ældste og mest beundrede byer på Bornholm, det er øens gamle kunstnersted, hvor især de små stejle gader, smukke tradionelle huse og den gigantiske klippe byen ligger opad har inspireret kunstnere i over 100 år.

Evt hviledag – med tur til Christiansø (Ertholmene)

Gudhjem m. dagstur til Christiansø – En evt. ekstra hviledag i Gudhjem giver mulighed for at tage en 1 times sejltur til og nogle timers ophold på det bittelille ø-samfund Ertholmene – også kendt som Christiansø

Christiansø er et flere hundrede år gammelt, imponerende granit-søfort med over 8 m. høje massive granit-blok forsvarsmure… og stedet har så samtidigt de mest idylliske lille bysamfund, bygget sammen med fortet, så kanonskår, bastioner, trapper, etagehaver og bittesmå huse, soldater-længer og to meget store og gamle forsvarstårne, kaldet Storetårn ( også et fyrtårn) og lilletårn (med gamle kanoner hele vejen rundt ) udgør en virkelig enestående enhed omkring de to hoved-øers lille havn. Øerne har ingen biler, kun små pingvin-lignende fugle, der flyver henover hovedet på en ( Alke og Lomvier)  Og over 500 sæler, som holder til på skærerne omkring Ertholmene og synger duet med mågerne om natten ( der er også en lille teltplads på Christiansø – reservation obligatorisk )

5. (eller 6. ) dag. Gudhjem – Sandvig ( ca. 20-25 km. )

Vandreturen fra Gudhjem til Sandvig er en af de mest populære og bedste på Bornholm. Det er en sti, der næsten hele vejen går ad små og gode klippe og kyst-stier, langs en hel perlerække af Bornholms bedste attraktioner:

Helligdomsklipperne – Først efter Gudhjem når man langs en lille vej langs kysten helt tæt på de dramatiske sprækkedale og derefter op på dem, zigzaggende ad små skovklædte stier med udsigt over de lodrette granitsprækker der skær sig ind i kysten. Der er trapper ned i flere af dem hvor havet også har lavet huler, man kan udforske, eller en lille bådebro man kan bade fra. Og lige bag ligger Bornholms kunstmuseum med en samling af den bedste kunst på Bornholm og også en cafe’ og  toiletter.

Dyndalen – kort efter Helligdomsklipperne når man frem til Dyndalen, man passerer den nede langs havet, men har mulighed for at stikke en omvej på 3-4 km. op forbi Bornholms mest kendte vandfald – Dyndals-vandfaldet, der især om foråret og efter kraftig regn kan være imponerende med sit næsten 20m. høje brusende og snublende fald.

Efter dyndalen fortsætter stien delvist af hovedvejen, (igen noget Bornholm kan gøre langt bedre ) for andre steder går stien istedet væk fra bilerne og cyklerne ad små meget smukke stier.

Næste by man kommer til er næsten ukendte Tejn, et sted fiskerne troede så meget på at de byggede en af Bornholms mest gigantisk store havne. Men det gik anderledes med fiskeriet og havnen ligger idag hen næsten hel tom. Byen har stadigt et lille supermarked, et pizzaria, men sidst jeg gik der var selv den lokale havnekro “skipperkroen” lukket og sat til salg  ( Maj 2018 )

Efter Tejn går man igen af hyggelige og gode kyststier, hele vejen til Allinge, en by med havn og mange butikker, supermarkeder, røgerier, hoteller m.m. ) Allinge er især kendt for “Folkemødet” et arrangement der varer en lille uge, og hvor hele Danmarks politiske elite, NGOer, interesse-organisationer og deres venner samles hvert år i Juni for at snakke udvikling, udfordringer, trivsel og vækst i Danmark.

Fra Allinge er der kun et par km. til Sandvig, (en lille by med hoteller, campingplads og restauranter + et lille sommeråbent supermarked og toiletter. ) der ligger i læ af de over 80m. høje klipper i Natur-reservatet Hammeren. Et godt sted at stoppe for dagen ( alternativt er der shelters på Hammeren og Naur-teltplads (plads til 2-3 telte max.)  ved Hammer havn

6. ( eller 7.) dag Sandvig – Hasle ( ca. 20 km. )

Denne dag går over Hammeren og området omkring Hammershus. Områder som mange mener er Bornholms bedste naturområder. Det er vildt, velplejet og med gode stier og kan med god grund ses som højdepunktet på turen rundt om Bornholm – ikke mindst i højdemeter, hvor de over 80 m. høje klippekanter giver smukke udsigter over vand og land. Midt i det ligger Hammershus, en af Skandinaviens største borgruiner, højt hævet og med tykke forsvarsmure, klar til at forsvare hele øen, eller i det mindste sig selv mod hele øen, efter hvordan tiderne er skiftet de over 500 år Bornholm blev styret fra Hammershus borgen.

Et helt nyt ( 2018) beøgscenter giver mulighed for en pause med udsigt til Hammershus før man fortsætter vandringen videre ad klippestierne og gennem naturreservaterne – til den lille klippeby Vang.

Vang ligger klemt inde bag høje klipper og er Bornholms gamle stenhugger by, med en lille bitte havn og en gigantisk, nu nedlagt udskibningsbro til de store nærliggende, også nu nedlagte industrielle granitbrud. Man kan sove på kanten af selve granitbruddet, i Bornholms mest designede shelter og med udsigt i mange retninger omkring. Men turen her går videre mod Hasle.

Efter granitbruddene kommer man til en række stejle stykker med flere meget smukke steder. Blåskinsdalen anses af lokale for at være en af de mest hemmelige og elskede sprækkedale på Bornholm. Under en km. senere går man forbi Jons Kapel – også en af øens mest dramatiske og smukke sprækkedale. En trappe fører en hele vejen ned til havet og til Jons kapel. Et næsten fritstående klippeparti med både hule og den høje klippe-talerstol som myten siger den strandede Jon talte til de lokale vikinger fra, engang i tidernes morgen.

Kort efter Jons kapel går stien ned til havet og møder en lille asfaltvej, som man følger forbi et par små hyggelige mikro-havne, der nu er stort set øde.

Vandreturen går videre ad en grus-cykel og vandresti der hæver sig op mod byen Hasle, hvor dagens etape slutter. Hasle har både supermarkeder og øens mest autentiske røgeri ( også et museum) , plus en stor havn, campingplads og vandrehjem.

7. ( eller 8.) dag:  Hasle – Rønne ( ca. 10 km. )

Fra Hasle er der kun en kort 10 km. tur til Rønne, men det er en perfekt afslutning på turen rundt om Bornholm – en sidste etape med fine sandstrande og en smuk kyst-skovsti der passerer flere søer og idyliske åer.

Denne fine skyggefyldte sti følger man hele vejen frem til Rønne, der er øens hovedby med et stort torv og masser af steder at fejre turen.  Et godt sted at hænge ud indtil man skal med sin færge eller sit fly.

Bornholm rundt vandreruten – introduktion til stien:

Vandreturen rundt om Bornholm er ret enestående på adskillige måder: Først har Bornholm et helt unikt patchwork af natur, fra de fineste sandstrande, til unikke ler-klinter, til sandstensklipper, kystskove, skærgård, sprækkedale og dramatiske højt hævede granit klippekanter – En natur helt enestående i sin variation – og den er så bundet sammen med de fineste små og hyggelige danske fiskebyer og enestående kulturminder. Oven i det har man så et solidt netværk af faciliteter langs smukke vandrestier… Bornholm er med andre ord rigtigt, rigtigt godt gearet til vandring.

Det eneste sted der kan sættes fingre er på vedligeholdelsen af stisystemet rundt om Bornholm – det er vel-etableret – på nær nogle få steder hvor dårligt vedligeholdte trapper, tilgroede stier eller manglende skiltning ødelægger vandreoplevelsen og smitter af på resten af turen – Men det officielle Bornholm er ved at indse de har fejlet her, og det hjælper jo mere de bliver gjort opmærksom på det.

Så guiden her lægger ikke fingre imellem og prøver konstant at vække til lokal handling der hvor det mangler – og det er fordelen ved en uafhængig guide som BornholmRundt.dk – for Bornholms kyststi har alt det der skal til for at blive en af Europas aller-bedste og mest kendte kyst-vandrestier – hvis Bornholm nu bare snart begynder at handle istedet for kun at tale om at gøre stien bedre – og så gøre vandrestien rundt om Bornholm helt klar – det fortjener den og Bornholm –  Kom nu Bornholm!

Det gode er at allerede nu kan man få en vandreoplevelse i absolut særklasse på stien rundt om Bornholm. Og det bliver kun bedre… Go tur 🙂

Vers. Juni 2020 – af Frits Ahlefeldt – Bornholm rundt vandreGuiden her bliver løbende justeret, opdateret og gjort bedre, som nye oplysninger og ændringer kommer til