Vandreguide til Bornholm rundt langs kyststien på 4 dage

Vandretur Bornholm Rundt på 4 dage

Tekst og illustrationer af Frits Ahlefeldt. BornholmRundt.dk

Vandrer med rygsæk illustration af Frits Ahlefeldt
Vandreturen på fire dage rundt om Bornholm er for de trænede, og meget smuk

At vandre de 120 km. rundt om Bornholm på fire dage er en den hurtigste af de klassiske måder at vandre hele øen rundt og Bornholm, med sine fire meget forskellige sider, kan nærmest virke som designet til at blive vandret over fire dage

Praktisk: 4 dages vandring langs Bornholms kyststi

Om man vil gå med eller mod uret de fire dage er meget en temperaments-sag, men bagagetransport kan man kun få hvis man går med uret rundt om øen.  Tilgængæld slutter turen den modsatte vej af uret aller-smukkest. Og nogen mener det giver en bedre oplevelse og at man får bedre odds for at nå i mål den vej rundt om Bornholm.

Syd og Nordsiden af Bornholm er de længste og er adskilt af de kortere Øst og Vestside etaper. Men andre forskelle spiller også meget ind. Vestsiden har rigtigt meget at byde på oppe ved Hammeren, mens Nordsiden lokker med huler og sprækkedale. Østsiden er meget skærgårds-agtig, og flad, mens sydsiden er en smuk strand, men kan føles meget lang og kan om sommeren, midt på dagen, også blive lidt af en varme-udfordring.

På fire dages vandringen er det mest normalt at sove i hvert hjørne af Bornholm, hvor der helt praktisk også lige er placeret vandrehjem, byer, hoteller og/eller campingpladser.

Bornholm rundt mod uret – 4 dage, 120 km.

Dags etaper

Bornholm rundt på 4 dage: – Rønne – Dueodde – Svaneke – Sandvig – Rønne

1. dag  Rønne –  Dueodde ( ca. 35 hårde km. )

Rønne er man forholdsvist hurtigt ude af og man følger derefter små stier langs kysten, lige med en afstikker til hovedvejen, før man igen ude ved kysten. Et langt stykke ( 3-4 km. ) går man langs ydersiden af lufthavnen på en sti med udsigt over klinterne. Før man bliver ledt ned til stranden. Denne følger man så hele vejen til Dueodde, med mulighed for afstikkere af og til, på små, ikke altid lige vedligeholdte og velmærkede vandrestier, lidt længere inde ( op til 100 m. ) . De fleste bliver overraskede over hvor hård denne etape er. Man passerer 2-3 små tætsteder langs sydsiden af Bornholm, uden købmænd, men med vand og offentlige toiletter ( Arnager, Boderne, Havn ) før Dueodde. Dueodde har så til gengæld både Vestern saloon, Souvenirbutik, kiosk m.m. før man når Campingpladsen – der også har vandrehjem.

2. dag: Dueodde – Svaneke ( ca. 20 km. )

Fra Dueoddes hvide sandklitter og videre er der superb vandring langs vandet, men langsomt skifter det over til mere eksotiske sandsten, levn fra 600 millioner år gamle tider på Bornholm. Snart skifter landskabet igen efter en lille by ( Snogebæk m. faciliteter, cafeer og røgeri ) Ny sandstrand inden Bornholms næststørste by og med en gigantisk fiskerihavn, kommer til syne.

Efter Nexø kommer de første klippestier og granitten tager over og man følger små spor langs det skærgårdslignende flade klippelandskab frem til Aarsdale. Den næste lille by. ( der er mange af de her små hyggelige fiskelejer rundt om Bornholm ) Efter Aarsdale viser en ny smukt klippesti videre til Bornholms absolut mest anerkendte perle af en by: Svaneke. Det er et sted der har holdt fast i de lokale traditioner og et overvældende lokale produkter laves her – især mad specialiteter som Svaneke øl og Svaneke is. – et godt sted at lande og både hoteller, vandrehjem og camping.

3. dag. Svaneke – Sandvig ( ca. 35 km. )

Igen en rigtig lang etape, men føles kortere og meget mere varieret en dag 1. Landskabet skifter ofte, små byer, og med Gudhjem – Bornholms 2. meget kendte idyl by, placeret midt i dagen, lige hvor frokost er en god ide.  Eftermiddagen sender en forbi de vilde sprækkedale Bornholm er så kendt for og videre til endnu flere småbyer ( Tejn, Sandkaas ) før man igen går de sidste km. langs endnu en vildt smuk kyst-klippesti til Allinge. Allinge er blevet Bornholms Folkemøde hjemby. Og vælter sig i et gigantisk show-off og debat arrangement en uge midt i Juni. Resten af tiden virker Allinge, sikkert med god grund, en smule udmattet.  – Videre til dagens slutmål Sandvig. Der ligger op ad Hammeren – Bornholms bedste naturreservat. Sandvig er perfekt til en aftendukkert, go mad og en solid søvn før turens sidste dag:

4. dag. Sandvig – Rønne ( ca. 30 km. )

Dagen starter ind i et meget vildt og smukt, over 1.3 mia. år gammelt klippelandskab. Slebet af istider og græsset ned af hyggelige får. En perfekt start på dagen og appetizer til en tur forbi Hammeren havn ( med sommer-åben kiosk, toiletter og vand) og så kigger man op på Hammershus. En gigantisk borg-ruin, der har styret hele øen i mange hundreder af år, og ligger højt hævet. Efter Hammershus kommer man igennem stejle sprækkedale, egeskove og meget af det der gør Bornholm så specielt. Lidt pludseligt dykker stien ned fra de høje op mod 80 m. høje udsigter og ned til en gammel kyst-asfalt vej.

Så nærmer man sig vandreturens slutning og man følger vejen indtil Hasle, hvor der både er supermarked, camping, vandrehjem og røgeri. – Og så er der en sidste let gået fin skovvandring på 8 km. tilbage før et par km. gennem Rønne til færgen.

Den ene eller anden vej rundt om Bornholm til fods

Med uret rundt om Bornholm er den vej de fleste vælger, det er meget samme beskrivelse som ovenstående, de samme steder man går igennem og de samme stier man følger. Alligevel er der nogle forskelle. Hvad man er til er måske lidt som om man er morgen, eller aften menneske. På den ene vej rundt om Bornholm møder man Hammershus om aftenen, på den anden vej rundt er det mere sandsynligt at man står foran den store ruin tidligere på dagen.

Begge veje er fantastiske, bagagen kan kun ( p.t. 2018 ) blive transporteret når man tager med uret, men ellers er det mindst lige så meget et spørgsmål om man vil lægge ud med det bedste, eller slutte af med det på turen rundt om Bornholm

( version Juni 2018, BornholmRundt.dk – siden opdateres løbende )