Bornholm Rundt er en forholdsvist letgået vandrerute på omkring 120km

Tekst og illustrationer Frits Ahlefeldt, Bornholm Rundt

Praktisk info omkring Bornholms kyststi, til og fra Bornholm m.m.

Bornholms kyststier med eller mod uret rundt

De fleste vandrere starter udfra Rønne og går så øen rundt på 5-7 dage. Traditionelt går vandringen med uret, så man starter med at gå nordpå til Hasle og derfra videre til Hammershus.

Bornholm rundt – Mod uret retning

Jeg har selv gået turen rundt om Bornholm begge veje adskillige gange, så jeg enten starter med at gå østpå mod Dueodde, hvor de lange stille strækninger helt nede ved vandet, med sand og  sol virker som introduktion til øen og samtidigt gør at man får ro til at se frem mod Hammerhus og de dramatiske højdepunkter og klipper på nord og vestsiden af Bornholm.

Bornholm rundt – Med uret retning

Alternativt når man vandrer Bornholm rundt med uret, Nord om, så går man i løbet af de første 2-3 dage langs en stor del af de mest dramatiske og specielle steder på Bornholm. Steder som Jons kapel, Hammershus, Hammeren Natur reservat, og mange andre af de sprækkedale, klipper, grotter og vandfald og byer Bornholm er mest kendt for.

Til og fra Bornholm med færge som gående 

Fra Københavns Hovedbanegård – over Ystad til Bornholm: (se færge website Bornholmslinjen.dk her ) Dette er den hurtige ca. 3+ timers tur over Sverige fra København med bus (eller tog), med over 3 daglige afgange.  ( Bus: fra ca.  440,- Dk.kr t/r  1 voksen, til fods – 2023 priser)

Der er to selskaber:

Bornholmerbussen.dk (Uafhængig ) Stopper i Ystad og man skal selv gå med baggage ombord på færgen, men man kan bedre nå busser fra Rønne til resten af Bornholm

Kombardoexspressen.dk – Bornholmslinjens egen bus der kører med ombord på færgen og fra ( gør man ofte ikke kan nå evt. busser i Rønne fra færgen, og bruger meget mere Co2 på turen 😦 )

Natbåd til Bornholm over Køge.

Der går også en natbåd fra Køge havn til Rønne havn. Den sejler normalt lidt over midnat og  man er fremme i Rønne havn lidt over 6 om morgenen, godt hvis man for eksempel vil øen rundt på 4-5 dage – lidt anderledes priser at tage natbåden fra Køge: priser ned til 50,- Dk.kr. for en rejse uden kahyt ( Der er brikse man kan ligge på, men rift om dem på fuldt bookede afgange)

Rønne – Køge Færgen sejler normalt 17:00 fra Bornholm og er fremme ca. 22:30 i Køge

Læs mere om de skiftende præcise priser og betingelser på Bornholmlinjen.dk

Fly til Bornholm

Fly: Forbindelser med fly fra København og andre steder ( bla. Billund og Aalborg i sommer halvåret )

Læs mere om fly til Bornholm på Bornholms Turist information

Overnatning, mad m.m.
Bornholm er nærmest designet til bedst muligt at understøtte en god tur og da øen lever af turister er der et utal af muligheder i alle pris og komfortklasser, fra gratis shelters, billige steder man kan sætte sit telt op hos private, og så opad over campingpladser, vandrehjem, Bed&Breakfast, hoteller …  De fleste steder ligger med en afstand af 10-15 km. så det er let at designe en god tur mellem f.eks. vandrehjemmene:

På samme måde er der restauranter og cafeer i alle byer og også et større antal cafeer, røgerier og restauranter som ligger helt alene.  

Et eksempel er Restaurant Kadeau midt i ingenting, dog i perfekt vandre-afstand fra alting, OG med verdensklasse mad, så højt rost til skyerne at man helst skal bestille bord.

Bagage/oppakning
Som hovedregel er der, akkurat som på pilgrimsruten til Santiago, ingen grund til at have mere en 10-15kg. bagage med og man kan sagtens nøjes med langt mindre, ved at gøre brug af de muligheder der ligger langs vandreruten.

Vil man gå med kun lidt oppakning (og gå med uret Bornholm rundt) er der også en anden mulighed, nemlig at bestille bagagetransport fra BikingBornholm.dk så man får afhentet sin bagage, ved sovestedet og den så bliver kørt til næste overnatningssted, så man slipper for at bære sine ting.

Så det er muligt at gå Bornholm rundt kun med en lille dagturssæk og en vandflaske (og et dankort)

Tidspunkt
Fra Maj til midt Oktober er øen  meget vandringsvenlig og alting er åbent. Især i Maj-Juni (med hele øen dækket af Anemoner og andre blomster) og i September-Oktober (hvor Bornholm gløder af sensommer og varmt hav) får man en helt særlig oplevelse af natur, da øen næsten er tom for turister og man har alle stierne næsten helt for sig selv, samtidigt med at langt de fleste spise og sovesteder er åbne.  

I vintermånederne  kræver vandreturen at man skal gå lidt længere mellem de åbne steder, men Bornholm rundt er stadigt en fin tur, især for dem der har lyst til at prøve kræfter med uforudsigelige og næsten umuligt smukke og overaskende vejr og naturoplevelser, der rimer på telt og trangia.