Guide til trail-running / vandre bornholm rundt på 24 timer

Ekstrem vandring – trail løb 24 timer rundt om Bornholm

Tegning af ekstrem trail vandrer. Af Frits Ahlefeldt
Bornholm Rundt på 24 er en solid, men meget smuk og stor oplevelse

Tekst og tegning af Frits Ahlefeldt BornholmRundt.dk

Er det muligt at løbe / vandre Bornholm rundt på et døgn?  – Det mener jeg det er, men det er en udfordring i den mere ekstreme ende af skalaen, oppe i feltet sammen med andre 24 timers løb. Alligvel er der adskillige løbere herhjemme der både har, og hvert år gennemfører udfordringer i denne klasse – Og Bornholm Rundt på 24 timer er en af de absolut fineste ( og hårdeste) af slagsen i Danmark

Er det muligt at nå Bornholm Rundt til fods på 24 timer?

Bornholm rundt vandreruten har en længde på 120 km. – hvilket gør det realistisk at nå øen rundt til fods på 24 timer for dem der er i rigtig god form ( rekorden for Bornholm rundt til fods er p.t. lige under 13 timer – se KrølleBølle trail link nederst) .

En klassisk udfordring

24 timers løb er en klassisk trail-løb diciplin og alene i Danmark løber de bedste danske løbere 150 – 200km. på 24 timer og verdensrekorden er lige over 300km. –  Så her er de 120 km. Bornholm Rundt noget der ikke er helt off…. Bornholm 2x rundt på 24 timer er for de få. Men mange i bare seriøst god form vil kunne gennemføre Bornholm rundt til fods på 24 timer.

Vandreturen øen rundt med kun 2-3 timers pauser kan gøres med en gennemsnits-fart på omkring 5-6 km. / timen.  Løber man på de flade stykker er det muligt også at holde seriøse hvilepauser – og stadigt klare udfordringen Bornholm Rundt på 24 timer.

I praksis skifter stien meget og nogle steder kan man løbe og holde en langt højere fart mens det andre steder vil være bedre ( især i hårdt vejr ) at fokusere mere på at have fokus på at undgå fald og skader på glatte klipper m.m. Min vurdering er at mange vil kunne løbe på 80-90% af stien øen rundt.

Løbeplan: Rønne – Rønne på 24 timer

Mit forslag til en start er om aftenen – Starter man mod uret rundt, langs sydkysten af Bornholm, klarer man den mest udmattende del af Bornholm rundt først, det  er den side med den hårdeste sol, men samtidigt den der er lettest at løbe / vandre i mørke. så en start der om aftenen v. 20 tiden vil give en god start øen rundt.

Om morgenen vil man så begynde at bevæge sig over de mere teknisk vanskelige klippestier mellem Nexø og Svaneke og derfra videre, så man kan justere og tilpasse hastigheden og pauser over dagen på den mere klippefyldte  Nord og Vestside af Bornholm, hvor de sidste 15 km. så er blandt de mindst krævende man kommer til at løbe og sidste 10 km. mod Rønne både i læ, skygge og på super skovstier.

Endnu ikke noget arrangeret trail løb Bornholm Rundt – men det kommer ( tror jeg… )

Der er gode løbs-arrangører i Danmark, de er bare ikke helt endnu nået til at få Bornholm Rundt 24 timer med ind i programmet. Men en række ultraløb i Danmark viser allerede nu hvilken vej det går. ( f.eks ultracup.dk )

Just do it

Er man i god form og har løbet / vandret et solidt antal maraton distancer før, så kræver det kun en færgebillet ( en tre timers tur fra København )  og også minimal oppakning at tage Bornholm Rundt til fods på 24 timer – og det vil være en af de vildeste ultraløb ultra-vandre oplevelser man kan få i Danmark.

Så uanset om man løber solo, med en løbegruppe ( man kan evt. følge hinanden på Viewranger appen ) eller går, eller hvordan, så er Bornholm Rundt på 24 timer en udfordring jeg snart tror vi ser mange flere kaste sig ud i.

Nogen der har gjort det? 

Ps. kender du eller har har hørt om nogen der har gennemført turen til fods langs kyststien ( ikke landevejen) rundt om Bornholm på under 24 timer og evt. har feedback til den bedste måde at gennemføre, planlægge sådan en tur hører jeg meget gerne fra dig: skriv til BornholmRundt.dk her

Research Links

KrølleBølle Trail event 3. Nov. 2018 – Bornholm rundt på under 15 timer – 9 løbere ialt har p.t. gennemført denne ultra-trail udfordring der starter og slutter i Gudhjem – men flere slutter sig til flokken hvert år:  Den kendte Bornholmske trailløber / eventyrer Moses Løvstad står bag trail-løbet Bornholm rundt,

Se arrangementet på Facebook her: Krølle Bølle trail 3. Nov.