Praktisk

Bornholm Rundt er en forholdsvist letgået vandrerute på omkring 120km.

Start og slutsted:
De fleste vandrere starter udfra Rønne og går så øen rundt på 5-7 dage. Traditionelt går vandringen med uret, så man starter med at gå nordpå til Hasle og derfra videre til Hammershus. Jeg har dog de sidste år selv gået den modsatte vej, så jeg starter med at gå østpå mod Dueodde, hvor  de lange stille strækninger helt nede ved vandet, med sand og  sol virker som en bedre introduktion til øen og samtidigt gør at man får ro til at se frem mod Hammerhus og de dramatiske højdepunkter og klipper på nord og vestsiden af Bornholm.

Til og fra Bornholm
Færger: (se færge website her ) Der er masser af forbindelser, den lette 3 timers tur over Sverige fra København. Men også natbåden fra Køge, der gør man allerede starter ud lidt over 6 om morgenen (godt hvis man for eksempel vil øen rundt på 4 dage)

Så er der også en direkte båd til Allinge, fra Simrishamn (13 juni-26 august 2012 , Sverige 1 time) med busforbindelse til kbh.

Fly: Forbindelser med fly fra København og andre steder (bla. Billund, Berlin, Oslo). (se mere på Bornholms lufthavns oversigt)

Overnatning, mad m.m.
Bornholm er nærmest designet til bedst muligt at understøtte en god tur og da øen lever af turister er der et utal af muligheder i alle pris og komfortklasser, fra gratis shelters, billige steder man kan sætte sit telt op hos private, og så opad over campingpladser, vandrehjem, Bed&Breakfast, hoteller …  De fleste steder ligger med en afstand af 10-15 km. så det er let at designe en god tur mellem f.eks. vandrehjemmene:

På samme måde er der restauranter og cafeer i alle byer og også et større antal cafeer, røgerier og restauranter som ligger helt alene.  Et eksempel er Restaurant Kadeau midt i ingenting, dog i perfekt vandre-afstand fra alting, OG med verdensklasse mad, så højt rost til skyerne at man helst skal bestille bord.

Bagage/oppakning
Som hovedregel er der, akkurat som på pilgrimsruten til Santiago, ingen grund til at have mere en 10-15kg. bagage med og man kan sagtens nøjes med langt mindre, ved at gøre brug af de muligheder der ligger langs vandreruten. Vil man gå helt uden bagage (og gå med uret Bornholm rundt) er der også en anden mulighed, nemlig at bestille bagagetransport fra BikingBornholm.dk så man får afhentet sin bagage, ved sovestedet og den så bliver kørt til næste overnatningssted, så man slipper for at bære sine ting.

Så jeg vil vove at påstå at man kan gå Bornholm rundt kun med en lille dagturssæk og en gaffel (og et dankort)

Tidspunkt
Fra Maj til midt Oktober er øen  meget vandringsvenlig og alting er åbent. Især i Maj-Juni (med hele øen dækket af Anemoner og andre blomster) og i September-Oktober (hvor Bornholm gløder af sensommer og varmt hav) får man en helt særlig oplevelse af natur, da øen næsten er tom for turister og man har alle stierne næsten helt for sig selv, samtidigt med at langt de fleste spise og sovesteder er åbne.  I vintermånederne  kræver vandreturen at man er lidt mere garvet og man skal gå lidt længere mellem de åbne steder, men Bornholm rundt er stadigt en fin tur, især for dem der har lyst til at prøve kræfter med uforudsigelige og næsten umuligt smukke og overaskende vejr og naturoplevelser, der rimer på telt og trangia.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *